Over mij

Mijn eerste ervaring met film was toen ik als 10-jarige op familieweekend was en mijn oom een camera had meegenomen. Hij interviewde ons allemaal en later keken we dat terug op tv. Ik vond dat fantastisch. Tv had voor mij altijd iets magisch, iets wat heel ver weg en ongrijpbaar was en nu deden we het zelf. Vanaf dat moment was ik verkocht.

Geschiedenis vastleggen

Met mijn bij elkaar gespaarde eerste camera filmde ik allerlei toneelstukjes en vakanties en we deden talkshows en GTST na. Ik monteerde de video’s daarna op videobanden. Toen al had het gevoel alsof ik geschiedenis vastlegde. Dat gevoel heb ik nog altijd, zeker als ik mijn kinderen fotografeer of film. Je legt dingen vast waarvan je nu al weet dat je ze later met weemoed gaat terugkijken. Ik besloot dat ik hier mijn werk van wilde maken.

Echte verhalen

Via de filmclub op de middelbare school, vrijwilligerswerk bij TV Maastricht en een toelating voor de Filmacademie, kwam ik terecht bij de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Oorspronkelijk om cameravrouw te worden, maar de HKU liet me heel vrij en ik kon allerlei richtingen en disciplines uitproberen. Aan het einde van het tweede jaar maakte ik een korte documentaire. Daarvoor had ik vooral fictie gedaan en dat lag me niet zo. Mijn documentaire ging over een kringloopwinkel waar (ex-)dak- en thuislozen woonden. Ik kreeg positieve feedback van mijn docenten en ik had het gevoel dat ik met het vertellen van verhalen van mensen iets deed wat ik echt leuk vond en wat goed bij me paste. 

Ik studeerde af op een documentaire over een jongen die worstelt met mentale problemen, een onderwerp waar ik graag iets over wilde maken.

Aan het werk

Tijdens mijn eerste baan assisteerde ik bij het maken van bedrijfsfilms. Ik deed geluid en editing.

Daarna werkte ik als camjo bij Utopics, een multicultureel televisieprogramma dat uitgezonden werd op RTV Utrecht. Ik portretteerde een rapper, filmde tot diep in de nacht een optreden in de EKKO, was bij een Chinees Nieuwjaar-viering en maakte een reportage over Turkse dames die een rondleiding kregen in Utrecht en leerden over de geschiedenis van de stad. Mooie items over mooie mensen.

Sterren op de rode loper

Als junior editor bij mijn volgende werkgever FCCE monteerde ik verschillende items en televisieprogramma’s over films en filmsterren. Daarna werd ik postproduction supervisor en controleerde ik items die andere maakten. Ik leerde feedback geven en stagiairs inwerken. We bezochten een paar te gekke filmfestivals: die van Berlijn en Cannes. We zwaaiden op de rode loper naar grote filmsterren en maakten beelden van ze. Dit was een pittige tijd met weinig slaap, maar het was ook onvergetelijk. Ik leerde daar snel en secuur editten. 

Mijn eigen bedrijf

Tijdens mijn tijd bij het volgende bedrijf waar ik werkte, had ik goede gesprekken met een vriendin die al een tijd voor zichzelf werkte. Ik besloot ook voor mezelf te beginnen, ondanks dat ik dacht dat het niet bij me zou passen. Maar zelf beslissingen maken over mijn werkzaamheden, in plaats van dat iemand anders mijn agenda beheerde, dat leek me heerlijk. Ik begon als camjo, maar toen ik het door persoonlijk omstandigheden rustiger aan moest doen, besloot ik een tijdlang alleen te gaan editten. 

Focus op montage

En dat bleek het te zijn voor mij. Spannend natuurlijk, want mijn opdrachtgevers waren gewend dat ze voor elk onderdeel van het filmproces bij me terecht konden en nu was dat ‘alleen’ editten. Ik had geen idee of dat werkte, want in mijn beleving zouden opdrachtgevers het vast onhandig vinden. Maar dat ging juist heel goed en zo specialiseerde ik me in editing.  Die vriendin inspireerde me met de maatschappelijk hoek waarin zij als cameravrouw, regisseur en fotograaf werkte. Ik had natuurlijk al ervaring met die invalshoek en het paste bij mij.

De essentie van het verhaal

Nu, een aantal jaren later, werk ik nog steeds met veel plezier als editor. Heel af en toe doe ik nog eens een project als regisseur, scriptschrijver of producer, maar de camera pak ik in principe niet meer zelf op. In mijn montages zoek ik de essentie op, het eerlijke en persoonlijke verhaal. Ik wil mensen laten zien zoals ze zijn, zonder opsmuk. Welke muziek draagt het verhaal, zonder van het verhaal af te leiden? Het is een soort puzzel, en op een gegeven moment valt alles op z’n plaats en dat voelt goed. Ik wil dit met liefde nog járen doen.

OPDRACHTGEVERS

Video-editor in Amsterdam Video-editor in Amsterdam-West Video-editor in Bos en Lommer Video-editor in Haarlem Video-editor in Noord-Holland Montage van video’s Videomontage Kunst Cultuur Fotografie Foto’s Theater Museum Zorg Mindfulness Meditatie Ehealth Ouderenzorg Jeugdzorg Techniek Educatie Onderwijs Scholen Scholing MBO HBO Universiteit Middelbare school Opleiding Kinderen Dieren Dierenbescherming Klimaat Natuur Natuurbehoud Milieu Goede doelen Sport Beweging Training Geestelijke gezondheidszorg Voedsel Gezondheid Voeding Duurzaamheid Circulariteit Communicatie Ontwikkeling Onderzoek Diversiteit Inclusie Geloof Geloofsovertuiging Levensbeschouwing Masterclassvideo Video voor elearning Interview Interviewvideo Testimonial Rolmodellenvideo Webserie Good practice video Portret Portretvideo Trainingsvideo Teaser Trailer Kookvideo Ondertiteling

Neem contact met me op

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden 
en wil je graag een kennismakingsgesprek inplannen, 
een offerte opvragen of heb je een andere vraag?
Stuur me gerust een berichtje